Třídy 6. A i B navštívily malebně zalesněnou krajinu v přírodním parku Horní Střela. Jeli jsme vlakem do obce Žihle na Plzeňsku, kde se nachází skalní městečko Viklany. Jedná se o skupinu balvanů biolitické žuly, která byla vyhlášena roku 1933 chráněným územím.
Do Žihle na náměstí jsme přijeli kolem půl desáté a poté jsme se vydali po žluté turistické značce směr Viklany. Cesta, která vedla převážně lesní krajinou, nás po několika kilometrech zavedla k prvnímu kameni zvaný „Dědek“. Zde jsme se krátce občerstvili a pokračovali o kousek dál, kde na nás čekal přibližně stejně velký balvanovitý útvar zvaný „Bába“. Z informační tabule jsme se dozvěděli, že kameny vznikly bochníkovitým zvětráváním a rozpadem hrubozrnné žuly. Jsou široké přes deset metrů a vysoké kolem pěti metrů. Před miliony let je na toto místo zavlekl ledovec.
Dále jsme pokračovali lesem, až jsme narazili na tzv. skalní město žulových balvanů. Ústředním bodem tohoto místa je viklan, okolo se pak nachází shluk menších kamenů a viklanů. Někoho fascinuje jejich velikost a tvar a jiní tvrdí, že z nich vyzařuje jakási zvláštní blahodárná energie. Balvany jsou rozesety v malebné zalesněné krajině v přírodním parku Horní Střela. V rámci tématu těžiště z matematiky se děti zamýšlely nad tímto přírodním úkazem, který zde mohly vidět. U kamenů jsme chvilku poseděli, občerstvili jsme se a vrátili se zpět po žluté značce až na náměstí do města Žihle. Zde jsme odjeli autobusem zpět na Plzeň a pak vlakem do Nezvěstic.
Dětem se výlet moc líbil a určitě si všichni přinesli domů mnoho krásných zážitků a vzpomínek na tyto přírodní úkazy, které se jen tak nevidí. To se i potvrdilo velkým poděkováním některých rodičů. Počasí se nám nakonec také vydařilo.

Mgr. Šárka Matuchová