Inspirací pro volbu budoucího povolání byla exkurze do stanice Hasičského záchranného sboru Plzeň – Košutka. Exkurzi zorganizoval pro žáky obou devátých tříd třídní učitel 9. B Mgr. Ladislav Kotlár.

Kolik výjezdů denně mají hasiči v Plzni? K jakým zásahům vyjíždějí nejčastěji? Jakou techniku využívají pro své zásahy? Takové otázky padaly nejčastěji. Profesionální hasiči, kteří obě třídy exkurzí provázeli, přiznali, že i oni byli kdysi se školou na exkurzi „u hasičů“ a to je ovlivnilo natolik, že se rozhodli věnovat tomuto povolání jako svému životnímu poslání.

„Tak tohle bych nedala. Aspoň ne dneska,“ vyjádřila se Majda z 9.A při pohledu na skluzovou tyč mířící přímo k vozidlům záchranné služby. Z dvoupatrové výšky se dno dopadu zdálo hrozivě vysoko. Zato pan učitel Kotlár se svezl dolů s chutí.

„Čekal jsem, že to pojede rychleji, ale nakonec jsem zjistil, že když se člověk pevněji drží, tak se to dá docela zbrzdit,“ svěřil se.

Hasiči zřejmě při skluzu z druhého patra nebrzdí. Jsou zvyklí na rychlost, vždyť výjezd se musí uskutečnit do dvou minut od jeho vyhlášení.

A jak vypadá vozový park záchranných vozidel? Přehlídka nablýskaných aut se stříkačkami, žebříky ba i loděmi, vše v nejmodernějším provedení. Deváťáci měli možnost prolézt vnitřkem některých vozů pro zásahy u požárů. Nakonec se třídy společně vyfotografovaly na autě s žebříkem pro vyprošťování osob.

Mgr. Romana Beránková