Hejtman Plzeňského kraje, pan Rudolf Špoták, vyhlásil letos již IV. ročník umělecké ceny Perla Plzeňského kraje. Na toto ocenění jsou nominovány nadané děti a mládež ve věku 8–20 let nebo tým dětí a mládeže, jejichž věkový průměr nepřesáhne 18 let. Podmínkou je trvalé bydliště na území Plzeňského kraje.

Za kategorii Výtvarné mění a design – Malba, kresba, kombinované techniky jsem se rozhodla za naši školu přihlásit na ocenění žáka 9. B Adama Krpejše. Proč nominuji Adama? Není třeba diplomů či jiných ocenění, ani co příliš dlouho vysvětlovat. Stačí se zahledět na jeho práce.

Poznala jsem ho jako dvanáctiletého chlapce, když nastoupil na naši nezvěstickou školu do šesté třídy. Nenápadný kluk s tužkou v ruce, který měl už dávno vytříbený osobitý vkus a velký zájem o prehistorii.

Ale abych byla přesnější, Adam kreslil a kreslí nejen v hodinách výtvarné výchovy, na jeho skici bude jednou vzpomínat nejeden vyučující – kresby v sešitech, testech… stačí malá chvilka, kousek místa na papíře a skica je na světě. Adam zvládá bravurně nejen prehistorická zvířata, do nichž vkládá svůj osobitý pohled na ně, ale nezaskočí ho jakékoli jiné téma.

Věřte mi, že právě malba byla pro něj velkou výzvou a jsem za ni velmi ráda. Opět mě utvrdil v tom, že je v něm obrovský potenciál, který neustává a stále se rozvíjí.

Adam má pro mě nepopsatelný přirozený talent. Doufám, že to ocení i porota.

Mgr. Petra Pánková, tř. učitelka a učitelka výtvarné výchovy