Tak se jmenovala část, která byla zrealizována v rámci projektových dnů Učíme se spolu. Přesněji řečeno – starověký Egypt podrobněji poznávalo 25 dívek a chlapců z druhého stupně. Děti se nakombinovaly napříč všemi ročníky. Od šesté až po devátou třídu. Většina z nich byla zvědavá, co je bude čekat.

Celé dopoledne bylo koncipováno tak, aby byly aktivity různorodé a pestré. Na úplném začátku, díky animovanému krátkému filmu Kompas času, děti pronikly do egyptské společnosti, dozvěděly se mnoho podrobností ze života Egypťanů. Většinou se zde objevily informace, které se nevešly do hodin dějepisu. Ti nejpozornější získali nejvíce bodů v soutěži Kahoot. Tuhle soutěžní disciplínu mají žáci velmi rádi, znají ji i z různých klasických hodin. Kladný ohlas měla i aktivita nazvaná Dopis pro faraona. Všichni měli za úkol pozvat faraona do současnosti – nejlépe do své obce a ukázat vládci to nejlepší a nejzajímavější, pochlubit se výdobytky moderní společnosti, nalákat na českou kuchyni, kulturu či sportovní utkání.

Poslední aktivitou a zároveň závěrečnou tečkou byla výroba masky faraona. Tolik nadšení, kreativity a soustředění ve skupině 12 – 14 letých kluků a děvčat se opravdu nevidí často.

Děti si samy navzájem ohodnotily své výtvory a určily, kdo se stane vítězem, kdo získá stříbrnou a kdo bronzovou medaili.

Celé dopoledne se neslo v duchu soutěžení, vymýšlení, tvořivosti….. to vše paní učitelky, které koordinovaly práci, ocenily formou velké pochvaly a drobných sladkostí.

Snad budou žáci na tyto dny vzpomínat rády a díky této formě práce možná i zjistí, že i mladší spolužák může pomoci staršímu a naopak – starší není jen ten silnější…

Mgr. Ivana Feifrlíková, Mgr. Kristýna Králová – učitelky dějepisu