Co víme o Linci? Že je třetím největším městem Rakouska, leží na Dunaji a že odtud pochází slavný linecký koláč a neméně slavný linecký dort.

Vyzbrojeni těmito základními informacemi se vydali žáci 7. C, 8. B a devátých tříd ve čtvrtek 7. prosince zájezdovým autobusem do Rakouska, konkrétně do slavného města na Dunaji. A protože se výlet uskutečnil v adventním čase, jedním ze dvou hlavních cílů byly slavné linecké vánoční trhy.

Sněhová nadílka z předchozích dnů umocnila romantickou atmosféru výletu. Zasněžená pole, bílé louky a lesy se stromy spícími pod těžkými sněhovými peřinami, to byla cesta do Lince. Nálada v autobusu byla veselá, všechny děti se těšily.

Muzeum budoucnosti mile překvapilo. Na nepříliš velkých prostorách v moderní prosklené stavbě měly děti možnost doslova osahat si nejmodernější poznatky vědy a shlédnout 3D film o možnostech vesmíru. Mnozí dokonce ochutnali půdu z různých částí naší planety.

Od Muzea budoucnosti stačilo přejít most přes Dunaj a pak už si jen užívat adventní trhy v centru města. Nálada byla skvělá až do konce. Děti dostaly rozchod, vyrazily nakupovat vánoční dárky a ochutnávat místní dobroty.

„Dal jsem si párek v křupavém těstíčku,“ pochlubil se Honza z 9.A. „Na jídelníček zdravé výživy by se ten párek asi nedostal, zato byl ale dobrý,“ dodává Honza a směje se. Někteří si vezli domů ochutnat pravý linecký koláč či linecký dort.

Veselá nálada panovala v autobuse i cestou zpátky. Nemalou zásluhu na tom, že se výlet podařil, měla cestovní kancelář CK2. Průvodce Zdeněk výlet doplnil zajímavými výklady a smyslem pro humor.

Návrat proběhl podle plánu a děti, které se výletu zúčastnily jsou nyní bohatší o zkušenost a hezké zážitky.

Mgr. Romana Beránková